Jakie wino wybrać? Praktyczny poradnik po sztuce sommelierskiej cz. 2

Białe szczepy

W poprzedniej części staraliśmy się wprowadzić Was w temat win, abyście odważyli się próbować nowych smaków. Dziś podpowiemy na jakie białe szczepy konkretnie warto zwrócić uwagę, a także opiszemy najpopularniejsze wina. Dzięki temu, gdy będziecie następnym razem w sklepie bądź restauracji, będziecie lepiej wiedzieli, jakie wino wybrać

Czym są taniny?

W tym i poprzednim tekście często pada to słowo. Inne określenie to garbniki. Są to związki chemiczne występujące w roślinach. Dla nas ma to znaczenie o tyle, że ich obecność wpływa na to, jak odczuwamy smak wina. Im ich więcej tym mamy wrażenie, że wino jest bardziej wytrawne, cierpkie. Czujemy je po przełknięciu trunku, na końcu języka. Występują głównie w winach czerwonych, a ich odpowiedni balans z kwasowością oraz słodyczą świadczy o klasie degustowanego trunku.

Chardonnay

Prawdopodobnie najpopularniejsze białe wino świata. Jest to wyjątkowo wdzięczna winorośl do uprawy – odporna na wiele chorób i trudne warunki. Chardonnay może smakować dwojako: jeśli nie było leżakowane w beczce, a jedyne w metalowych alembikach, będzie kruche, przyjemnie owocowe (z przewagą cytrusów i świeżych owoców tropikalnych), delikatne i rześkie. Takie wina najczęściej znajdziemy we Francji, często także we Włoszech. Dodatkową wskazówką może być rocznik – nie za stary!  Jeśli jednak natkniemy się na wina leżakowane w beczkach (zazwyczaj dębowych) nasze wrażenia mogą być zupełnie inne. Takie Chardonnay staje się wtedy cięższe, bardziej oleiste, pełniejsze. Te wina dobrze pasują do posiłków, pite saute mogą zmęczyć. Jeśli dopiero rozpoczynamy naszą przygodę z winem, może nas ono zrazić!

Jeśli nie wiecie jakie wino wybrać – Chardonnay świetnie sprawdzi się z owocami morza, rybami, sałatkami oraz  z serami. Jego “beczkowe” odmiany będą pasować także do drobiu czy grzybów.

Sauvignan Blanc

Kolejny niezwykle popularny szczep. Bardzo często jest mocno pachnący, wręcz “perfumowany”– charakterystyczna cecha dla win nowozelandzkich. Francuskie odmiany będą znacznie bardziej rześkie, będzie w nich  więcej “zielonych” akcentów: traw, ziół i kwiatów, mięty czy szparagów. Sauvignan często pija się młode, ale znoszą one starzenie całkiem dobrze, tracą wtedy na ostrej kwasowości i stają się bardziej zaokrąglone. Najczęściej występują “solo”, ale zdarzają się także połączenia z innymi szczepami. Jeśli zastanawiacie się jakie wino wybrać dla początkujących, to Sauvignon Blanc jest idealną opcją. Pasować będzie do owoców, dań z ryb i owoców morza, serów, sałatek oraz białego mięsa. Często poradzą sobie dobrze z ostrymi daniami, ale warto wybrać wtedy bardziej wyraziste propozycje.

Riesling

Według wielu najlepszy biały szczep świata. Uprawiany jest głównie w Niemczech, ale da się go znaleźć także w innych krajach. Te wina charakteryzują się silnym owocem – w zależności od rodzaju: od cytrusowych i bardziej świeżych, aż po cięższe, tropikalne. Z łatwością znajdziecie też tam nuty ziołowe. Starsze i dłużej leżakowane wina mogą charakteryzować się wręcz nutami nafty. Ponieważ Rieslingi świetnie się starzeją, ich smak i bukiet często są wręcz zachwycające i trudne do wychwycenia. Dla tego szczepu charakterystyczna jest też wysoka kwasowość, co w połączeniu z aromatami owocowymi daje nieporównywalną świeżość.

Pleśń na winogronach?

Owszem, zdarza się, że na winogronach pojawia się pleśń. Jeśli mamy do czynienia ze szlachetną pleśnią Botrytis cinerea, to jest to wielce pożądania sytuacja. Niektóre szczapy są szczególnie na nią podatne: muscat czy riesling. Dzięki niej wino zyskuje dodatkową głębię, skoncentrowane aromaty i pogłębioną słodycz.

Verdejo

Hiszpański szczep pochodzący z Ruedy. Wysoka kwasowość oraz mineralność, a także takie aromaty jak agrest, cytrusy czy zioła powodują, że jest to prawdopodobnie najświeższa, ale też często najbardziej “płaska” propozycja z dotychczasowych. Świetnie sprawdzi się przy tapasach, ale można je pić także bez jedzenia.

Pinot Grigio

Popularny w Polsce szczep. Bardzo często zdarza się, że można znaleźć dość tanie wina, które zawierają w sobie ten szczep. Chociaż jest to niezły wybór na ciepły wieczór to trzeba przyznać, że tylko wtedy, gdy  mamy ograniczony budżet, albo nie oczekujemy od wina nie wiadomo czego. Chociaż oczywiście można znaleźć bardzo interesujące (i drogie) wina z Pinot Grigio, to większość jest jednak dość prosta i mało złożona. Jeśli nie wiecie jakie wino wybrać to ten szczep  jest idealnym wyborem dla tych, którzy chcą spróbować win wytrawnych, ale się nie zrazić.

Chenin Blanc

Jego nowym domem, w którym sadzi się go najwięcej, jest RPA. Podobnie jak riesling charakteryzuje go duża plastyczność. W formie wytrawnej i bardziej kwasowej świetnie sprawdzi się nawet przy pikantniejszych potrawach. Słodkie odmiany idealnie połączą się z indykiem, wieprzowiną czy intensywnymi sosami na bazie śmietany. Dobra nowina dla wszystkich, którzy cenią sobie mocno ziołowe potrawy. Jeśli nie wiemy jakie wino wybrać do dań z dużą ilością ziół, to Chenin Blanc sprawdzi się naprawdę znakomicie!

Muscat

Jest to wino wyjątkowe. Najczęściej odnajdziecie je w wersji słodkiej, choć zdarzają się też wersje wytrawne. Dlaczego napisałam, że jest to wino wyjątkowe? Ponieważ żadne inne nie pachnie w ten sposób – oszałamiająco kwiatowo. Jaśmin, róża, geranium, wosk pszczeli, miód, kwiaty lipy…  A to wciąż nie wszystko! Każdy z pewnością wyczuje coś innego, ale te nuty zapachowe są dla niego typowe. W Polsce często znajdziemy Muscata na półkach w supermarketach, jest to dobry wybór dla tego, kto nie wie jakie wino wybrać, ale chciałby skosztować czegoś słodkiego, intensywnego i aromatycznego.

Co wybrać, jeśli mamy ochotę na białe wino, ale jednak nie do końca?

Nadchodzi lato i trzeba przyznać, że jest to doskonały moment, aby raczyć się białymi winami. Tylko od Was zależy jaki szczep czy kupaż wybierzecie. Jeśli dopiero zaczynacie swoją podróż, śmiało próbujcie tego, co podpowie Wam sommelier, albo co dobierzecie na podstawie powyższego tekstu. Na samym początku spróbujcie butelki za około 30 pln. Dzięki temu nie wydacie za dużo, ale jednak uniknięcie zawodu jest bardziej prawdopodobne. Oczywiście nie do końca prawdą jest, że im droższe wino, tym lepsze. Moim zdaniem ta zasada sprawdza się w przypadku francuskich win. Poza tym często za niewielkie pieniądze możemy odnaleźć coś naprawdę ciekawego. Poniżej przedstawiamy Wam kilka propozycji, jeśli chcecie czegoś białego, ale jednak nie do końca.

Prosecco

Absolutny król ostatnich lat. W restauracjach sprzedaje się jak szalony, szczególnie w lecie. Nic dziwnego – przyjemne, rześkie i lekkie sprawdza się doskonale jako aperitif. Pasuje także do różnorodnych koktajli i drinków. Pisałam już o nim wcześniej. Poza Prosecco, który jest produktem włoskim, możemy także sięgnąć po hiszpańską Cavę lub francuskie Cremant.

Vinho Verde

Czyli zielone wino, które pochodzi z Portugalii. Śmiało można powiedzieć, że to niemal lato zamknięte w butelce. Najważniejsze, o czym należy pamiętać w tym przypadku to temperatura serwowania – musi być ono możliwie jak najbardziej schłodzone. Śmiało można schować je nawet do zamrażarki. Jakie są inne zalety vinho verde? Jeśli nie wiemy jakie wino wybrać, a nasz budżet jest ograniczony, możemy postawić na portugalski produkt. Zazwyczaj bowiem cena tego wina jest niska.

Szampan

Czyli król wszystkich trunków. Czy naprawdę warto pić szampana? Czy wart jest on swojej ceny? Dajcie znać w komentarzach, czy chcielibyście poczytać więcej o tym niesamowitym alkoholu.

Ze względu na cenę, niewielu może sobie pozwolić na raczenie się tym wyjątkowym dziełem winifikacji. Trzeba jednak przyznać, że w ostatnich latach staje się on coraz bardziej dostępny. Jeśli czeka Was wyjątkowa okazja, a lubicie wino, warto odłożyć nieco środków na ciekawą butelkę. Nie dajcie się jednak zwieść modzie. To, że jakiś szampan jest popularny nie znaczy jeszcze, że jest najlepszy. Poczytajcie, sprawdźcie recenzje i zdecydujcie się na coś, co będzie pasowało do Waszej wyjątkowej okazji.



Dodaj komentarz